Povratak

Kronična rana na vratu i ispod donje vilice mačka | Saniranje ozljeda zadobivenih u tučnjavi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: IImam pitanje u vezi kućnog ljubimca. Naime, mačka mi ranu na vratu, točnije ispod glave, i ta rana nikako ne zarasta. To sigurno traje oko godinu dana. Vodili smo ga veterinaru više puta, a on bi samo očistio tu ranu, odnosno krastu koja se stvori od krvi i zemlje itd. budući da maca većinu vremena provodi oko kuće. Prije ove rane ispod vrata bila je rana i na samom vratu, ali to je nekako uspjelo zarasti i sad je na tom predjelu ''gola koža''. Nekako kao da se to proširilo i na donji dio vrata. Redovito mu to svaki dan mažemo zink-vitaminskom masti, ali ne prolazi, budući da on to stalno ćeška i prokrvari kad nastane krasta. Probali smo ga više držati u kući, u nadi da se to manje inficira u dodiru sa zemljom i ostalim – ali opet isto. Moje pitanje je, zanima me je li ispravno postupam mazajući ga zink vitaminskom masti ili trebam mazati nekom drugom kremom, ako da, molim vas da mi je preporučite. Na internetu sam pročitala da bi bilo dobro ispiranje Rivanol tekućinom, što mislite o tome? Hvala na razumijevanju i unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru! Marija

O: Rane na vratu i ispod donje vilice kod mačaka često nastaju u tučnjavi, ako je Vaša mačka nekastrirani mužjak veća je vjerojatnost od takvih ozljeda.

To su ugrizne te ubodne rane od kandže. U početku su vrlo male, vidi se samo mala rupica, ali su duboke, obično imaju više kanala. Na kandži kao i na zubu su razne bakterije, koje prilikom uboda, ugriza dospiju duboko u tkivo. Tu su anaerobni uvjeti za njihovo razmnožavanje pa ubrzo dolazi do gnojenja i širenja upale. Ako se rana ne očisti i ispere neće zarasti ili će zaraštavanje trajati dugo. Treba ih dobro pregledati, sondirati da se vidi dubina. Takve rane se obično ne šivaju, da bi iscjedak mogao otjecati.

Kod Vašeg se ljubimca radi o kroničnoj rani, a takve teško ili nikako ne zaraštavaju, pogotovo kada ih ljubimac još iznova otvori češanjem. Ponekad je potrebna i antibiotska terapija te zaštitini ovratnik da se spriječi češanje. Može se stvoriti i fistula , to je kanal koji povezuje dno rane s otvorom na koži. Na dnu je obično neko strano tijelo, gnoj, nekrotično tkivo, a otvor na koži je obično ljevkast i neobrastao dlakom. Iz fistule se cijedi sukrvavi, vodenasti, smrdljivi ili gnojni iscjedak.

Rivanol je antiseptik, sprječava razvoj bakterija, može se koristiti za ispiranje rane prvih nekoliko dana. Ako se prečesto koristi, njegov učinak slabi.

Preporučam Vam da potražite mišljenje kod drugog ambulantnog veterinara vezano za ovaj problem kronične rane.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr